2024. reisitrendid: inimesed on hakanud reise rohkem ette planeerima

12. veebruar 20244 minut(it) lugemist
2024. reisitrendid: inimesed on hakanud reise rohkem ette planeerima

Milliseks muutub reisimine käesoleval aastal ja kus käisid eestlased möödunud aastal kõige enam puhkamas?

Reisimine teeb õnnelikuks ja on jätkuvalt heitlikust majandusolukorrast olenemata inimestele oluline. Uurisime reisibüroolt Tuusik käesoleva aasta reisitrende, külastatumaid sihtriike 2023. aastal ning panime kokku reisikindlustuse meelespea, kui plaanid sõita väljaspoole Euroopa Liitu.

Tiibeti rahva- ja usujuhi Dalai-Laama huulilt pärineb kuulus tsitaat, mille kohaselt võiks igaüks aastas korra külastada kohta, kus ta kunagi käinud ei ole. Ometi oma eestlaste seas jätkuvalt populaarne sihtkoht Türgi, kus ikka ja jälle puhkamas käiakse. Põhjuseks peamiselt lai kvaliteetsete hotellide valik ning üsna lühike lend.

Talvehooajal külastatakse enim Egiptust, mis on lähim päikeseline sihtkoht ning paistab silma parima „kõik hinnas“ pakettide hinna-kvaliteedi suhtes. Teine koht, kuhu eestlane talve eest põgeneb on Tenerife, mis on sel perioodil ainuke Euroopa Liidu piires olev otselennuga sihtkoht.

Kevadel ja sügisel on Tuusiku klientide meelispaikadeks Vahemere-äärsed riigid, eelkõige Kreeka. Samuti on viimastel aastatel seiklushimulisi reisiselle meelitanud mägine Montenegro.

Kaugreisidest köidab sel aastal tähelepanu Sri Lanka

Kui Euroopast kaugemale vaadata, siis talvehooajal kogub populaarsust Lõuna-Aasias asuv Sri Lanka. Tänavu on võimalik lennata ka otselennuga Sri Lankale (1h tankimine Bahreinis) ja kuna sihtkoht on uus, siis ka huvi Tuusiku klientide seas on suur.

Eelolevaks suvehooajaks on samuti laienenud sihtkohtade valik, kuna Eesti turule on tulemas uus reisikorraldaja, kes hakkab lennutama Küprosele, Albaaniasse ja Kreekas Evia poolsaarele. Muidugi eelbroneeringute pealt võib näha siiski, et huvi Türgi vastu on endiselt suurim.

Inimesed on hakanud reise rohkem ette planeerima

Reisikorraldaja esindaja sõnul on inimesed hakanud oma reise rohkem ette planeerima ja juba käib 2024/25 talvehooaja reiside broneerimine. Raske öelda, kas põhjuseks on majanduslanguse kartus, hindade jätkuv tõusutrend või lihtsalt fakt, et väga paljud kliendid jäid 2023. aastal reisidest ilma, sest turul tõmmati võrreldes 2022. aastaga korralikult koomale ja reisikorraldajad hakkasid oma lende jagama, mille tulemusena oli lennukohti palju vähem. Tihti jäädi ootama viimase hetke pakkumisi 2022. aastale tuginedes kui nõudlust oli vähem, aga neid ei tulnud, sest kõik lennud olid täis.

Planeerimise kõrval välditakse sel aastal aina enam ka turismi kõrghooaegasid. 2023. aasta juulis ja augustis Lõuna-Euroopat tabanud kuumarekordid mõjusid turistidele üsna šokeerivalt, mistõttu võib arvata, et tänavu planeeritakse rohkem reise väljaspoole kõrghooaega.

Reisikindlustus peaks olema reisipaketi loomulik osa

Olukord maailmas muutub aina turbulentsemaks, mistõttu on ilma reisikindlustuseta reisimine väga riskantne. Sagenenud on erinevad reisitõrked ja streigid lennujaamades, ilmastikuolud on üha heitlikumad ning terviserikkedki võivad tabada seal, kus sa seda kõige vähem ootad.

Mis puudutab kaugemaid sihtkohti, siis ka kindlustuse poolelt saab öelda, et kasvanud on nende klientide arv, kes pikalt ette ostetud kallima reisi ka koheselt ära kindlustavad. Kaugemate sihtkohtade osas, mis jäävad väljaspoole Euroopa Liitu, peaks reisikindlustuse valikul arvesse võtma järgmist:

  1. Vali kõrge meditsiiniabi summa – meditsiiniabi summa peaks olema maksimaalselt suur, soovitavalt alates 500 000€. Arstiabi välismaal on väga kallis ning erinevate tervisemurede või vigastuste korral võib vaja minna eritransporti tagasi Eestisse. Inimesed arvavad sageli, et nendega ei juhtu, kuid teinekord võib juhtuda pelgalt seetõttu, et ollakse valel ajal vales kohas. Ühtlasi on eksootiliste riikide eripäraks rasked terviserikked seoses söökide või jookidega (mürgistused, suur vedelikukaotus, intensiivravi vajadus); vigastused seoses loomade (ahvid, kassid, papagoid jms ) rünnakutega ja muud eksootilised haigused (malaaria, Dengue palavik jms), mis võivad reisija päevadeks haigevoodisse aheldada.
  2. Vali reisitõrke kaitset sisaldav pakett ja mõtle läbi pagasi väärtus – ka kuritegevus pole maailmast kadunud ja kahjuks on turistid kurikaeltele meelepärane saak. Röövimise või varguse korral katab varastatud asjad ja dokumendid pagasikindlustus. Lisaks on abi reisitõrke kaitsest, mis aitab katta näiteks dokumentide kadumisest tingitud reisikulud koju tagasi pöördumisel.
  3. Reisitõrke kaitse aitab loodusõnnetuste või terroriaktikorral – looduskatastroofi või terroriakti tõttu võib reis ära jääda või katkeda. Kui on tarvis kiiresti evakueeruda ja tekivad suured lisakulud, siis on abi reisitõrke kaitsest.
Reisile Sinuga

Reisile Sinuga

Reisi kindlustamisel on oluline kindlustuskaitsete sisu. Kiirelt ja targalt aitab valida “IIZI soovitus”!

Vaata lähemalt