Kuidas saada õige toode, õigele kliendile, õigesse kohta ja õigeks ajaks olles samal ajal jätkuvalt kasumlik, keskkonna- ja sotsiaalsetele nõuetele vastav?
Toiduainete tarneahel hõlmab põllumajanduslikke tootmis- ja tarneahelaid alates põllumajanduslikest sisenditest (seemned, väetised, sööt, ravimid või seadmed) kuni tootmise, koristusjärgse käitlemise, töötlemise, transpordi, turustamise, turundamise ja müügini välja.
Jätkusuutlik toiduainete tarneahel peaks olema kasumlik kõigis etappides (majanduslik jätkusuutlikkus), kasulik laiemale ühiskonnale (sotsiaalne jätkusuutlikkus), positiivse või neutraalse mõjuga keskkonnale (keskkonna jätkusuutlikkus).
COVID-19, Venemaa agressioon Ukrainas, gaasikriisid, kliimamuutused jms on ajendanud valitsusi ja ettevõtteid pöörama rohkem tähelepanu tarneahela katkemise riskidele – tarne-, nõudluse- ja operatsiooniriskide juhtimisele.
Toiduainete tarneahelate paindlikkuse suurendamise peamised märksõnad on digitaliseerimine, automatiseerimine ja protsesside optimeerimine. Tasub mõelda toodete valiku vähendamisele ja parematele pakenditele. Fookus on kaupade transpordi kulutõhususel ja headel suhetel tarnijatega.
Rahaliste kahjudega aitab toime tulla kindlustus
Toiduainete tarneahela häiretega seotud rahalist kahju on võimalik piirata kindlustusega. Osa riskidest katavad tavapärased lahendused nagu äritegevuse katkemine vara füüsilise kahjustumise järel. Kindlustuskaitset tasub laiendada ka kahjule, mis tekib kindlustuskohas, kuid pole otseselt seotud hoonete kahjustumisega. Selleks on kindlustustel erilahendused nagu kombineeritud laoseisu ja kauplemistõrgete või parameetriline kindlustus, mis hõlmavad kogu väärtusahelat alates kaupade tarnimisest kuni nende jõudmisest ostjani.
Loe täispikka artiklit GrECo kodulehelt SIIT!